Luisteren naar de klei!

Je zult maar meedoen met de training Waarderend Leiding geven en dan ineens de opdracht krijgen om jezelf uit te beelden in klei. Jij als leider: waarbij jouw bloeifactoren volop de kans krijgen om te gaan groeien en bloeien.
Je kunt je voorstellen dat de deelnemers je aankijken met een gezicht van ‘Nee toch, moeten we echt gaan kleien?’ Sommigen zeiden het ook: “Ze zullen we me thuis gek aankijken als ik antwoord op de vraag ‘wat heb je gedaan vandaag?’ – ik heb zitten kleien!”

En de cursusleider maar zeggen: ‘Luister naar de klei, maak je klei zacht door te kneden. Laat al knedend en vormend je gedachten boven komen en geef leiding aan de klei

Leidinggeven aan klei? Waar zijn we mee bezig?

Op de tweede dag van de training Waarderend Leiderschap zijn we intensief in werkgroepjes in gesprek geweest. We hebben goed geluisterd naar verhalen over een casus waarin de deelnemer als leider echt het verschil maakte. Bloeifactoren werden ontdekt en benoemd!

Na de verkennings-, vertel- en ontdekkingsfase breekt de fase van het Verbeelden aan. Dan moet je bij theologen (kerkelijk werkers en predikanten) oppassen dat ze niet in hun hoofd blijven hangen. Hoe dagen we hen uit tot creatief verbeelden?

Luister naar de klei! Waarderend leiding geven MET ANDERE OGEN

En ja, de mooie kerkplek in Amersfoort, waarin we een zaal mogen gebruiken, moeten we natuurlijk niet zo ‘verbouwen’ of vervuilen dat we problemen krijgen met de aardige en goed zorgende koster.

Vandaar dat we klei hebben gekocht. Met wat vuilniszakken als ondergrond gaat de groep aan het werk. Jasjes uit, sjaals af…

Ja, wat er dan in een half uurtje gebeurt! Zelfs deelnemers die niet zoveel met kleien hebben, erkennen: ‘Het helpt echt om je gedachten te laten rijpen, om te komen tot een diepere laag in jezelf. Ik had dit niet willen missen!’

Aan het eind van de trainingsdag ervaren de deelnemers bemoediging: de bloeifactoren in hun leiding geven zijn gezien door anderen, benoemd en gewaardeerd. Ze voelen zich uitgedaagd om met deze factor(en) nog meer het verschil te maken in hun leiding geven aan de gemeente. Vol goede moed gaan ze huiswaarts.

En wij (Theo Hettema en Nico Belo), als ‘leiders’ van deze training Waarderend Leiding geven? We hebben genoten van het proces dat zich voor onze ogen afspeelde.

Heb je het aanbod van deze training gemist, had je nu geen gelegenheid om mee te doen of vond je de reis naar Amersfoort te ver? Zoek een paar collega’s (kerkelijk werkers, predikanten, pastores, e.a.) bij elkaar en we komen graag naar je regio. Wat we jullie aanbieden? Een driedaagse training, waarin we samen werken aan Waarderend Leiding geven, jullie praktijk in relatie brengen met theorie, en ontdekken waarin je als leidinggevende echt het verschil kunt maken. Zie voor meer informatie: Aanbod voor predikanten en kerkelijk werkers - MET ANDERE OGEN (met-andere-ogen.nl)

Meedoen verrijkt! Waarderend Leiding geven bemoedigt om door te gaan in taaie situaties.

Voor meer informatie en/ of vragen: reageer even via deze website!

Nico Belo

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.